17 jan, 08:58
2015
Vakredactie
Verzorging
Dianne van Duijnhoven

Nieuwe adviezen nitraatinname

Spinazie maar 1 keer opwarmen, niet elke dag sla eten, er wordt vaak aan me gevraagd wat er nu waar is van deze uitspraken. Onlangs zijn alle adviezen tav nitraat bijgesteld door het Voedingscentrum. Spinazie twee keer opwarmen mocht al langere tijd weer. Maar ook dagelijks nitraatrijke groente eten is geen probleem meer. Hierbij een toelichting over de huidige adviezen.

Alle beperkende adviezen voor het eten van nitraatrijke groente worden opgeheven door het Voedingscentrum. Dat betekent dat je niet meer hoeft te letten op hoe vaak je per week nitraatrijke groente als spinazie of sla eet. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen. Met het eten van nitraatrijke groente leek het in eerder onderzoek mogelijk om te veel nitraat binnen te krijgen. Dit was een klein, maar vermijdbaar risico. Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.

Nitraat zit met name in blad groente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. De laatstgenoemde stof wordt aangeduid als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Omdat juist door de combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. Inmiddels weten we dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Hierdoor vervalt ook dit advies. Er blijven twee adviezen over om de inname van nitraat te beperken. Ten eerste wordt afgeraden om water uit privébronnen te gebruiken voor het aanmaken van flesvoeding. Water uit privébronnen kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby’s nadelig. Kraanwater in Nederland is wel geschikt. Even de kraan laten lopen en daarna is het direct klaar voor gebruik bij flesvoeding.

Ten tweede wordt afgeraden om dagelijks nitraatrijke (sport) supplementen als bietensap of bietensapconcentraat te gebruiken. De hoge dosis nitraat in zulke supplementen komt bovenop de dagelijkse hoeveelheid nitraat en kan daardoor zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Daarom wordt sporters aangeraden aan om terughoudend te zijn.