Over Wijchen

Geschiedenis

Wijchen begon als klein, agrarisch dorp, die al bewoond was in de Steentijd. Later werd het dorp vooral bewoond door rijke Romeinen, waarvan veel archeologische vondsten zijn gedaan. Vooral op de Molenberg zijn veel graven gevonden, waarin voorwerpen zoals glas, metaal en keramiek begraven lagen.

Voor de Eerste Wereldoorlog werd Wijchen economisch en sociaal beheerst door een klein aantal fabrikantenfamilies, die zich vooral gespecialiseerd hadden rondom auto's en vrachtauto's. De Edithbrug is nog een restant uit de Tweede Wereldoorlog. Deze brug werd door de geallieerden herbouwd, nadat het was beschadigd door de oorlog. Vandaag de dag rijden er dagelijks treinen over de Edithbrug.

Ook de spoorbrug bij het Maas­Waal kanaal kent zijn oorsprong in de oorlog. Deze brug werd gebruikt om de omgeving van Wijchen en Nijmegen te heroveren, aangezien de andere bruggen in de omgeving opgeblazen waren in de oorlog. Ook deze brug moest tijdens de oorlog gerepareerd worden, omdat het te gevaarlijk was om na de beschadigingen nog zware treinen te laten oversteken.