Stichting Steunpunt Letselschade

Aansprakelijkheid voor letselschade voor ski-ongeluk
23 Februari 2016
Op de skipiste zijn er 'verkeersregels' van toepassing die gaan over voorrang en gedrag op de piste. Deze regels zijn ter voorkoming van ongelukken met letselschade. De regels zijn opgesteld door de Federation Internationale de Ski, kortweg FIS). Iedere skiër en snowboarder hebben zich te houden aan deze verkeersregels.

Zo stelt een van de regels dat de skier en snowboarder rekening moeten houden met anderen. Dit door het blijven controleren van snelheid en skistijl, de keuze van het spoor.

Ook zijn er regels over het inhalen, invoegen, smalle pisten, klimmen en lopen. Net als in het verkeer dienen andere piste gebruikers in nood te worden geholpen. En tot slot geldt er een legitimatieplicht.
Naast de gedragsregels kan het zijn dat bepaalde landen of kantons ook nog eigen regels kennen die op een piste van toepassing zijn.

Als een skier of snowboarder door toedoen van een ander toch ongeval overkomt en letselschade ontstaat, kan er een schadevergoedingsplicht ontstaan. Dit is niet zo als de oorzaak van de valpartij voor eigen rekening komt.

Overigens kan het in dit geval wel zo zijn dat uw eigen verzekering de letselschade vergoedt. Vaak gaat het hierbij om een reisverzekering of ongevallenverzekering. In de meeste gevallen keert de verzekeraar een bedrag uit voor het opgelopen letsel waarbij er een koppeling bestaat tussen het verzekerde bedrag en de ernst van het letsel (sommenverzekering).

Als een ander schuld heeft aan het ongeluk en de daardoor opgelopen letselschade, dan gelden de FIS regels en zal moeten worden beoordeeld wie aansprakelijk. Soms is er ook sprake van een stuk eigen schuld. In dat geval wordt er een gedeelte van de letselschade vergoedt. De gedragsregels van de FIS zijn in Nederland van toepassing.
Belangrijk is of er sprake is van een onrechtmatige gedraging. De beoordeling hiervan gebeurt aan de hand van de veiligheids- en gedragsregels van het land waar het ongeval heeft gebeurde (artikel 17 Rome II Verordening).

Naast een civielrechtelijke procedure kan de veroorzaker van het ongeval ook met een strafrechtelijke vervolging in het betreffende land te maken krijgen.

In beginsel is het recht van toepassing van het land waar het ski-ongeval gebeurde. Een uitzondering hierop is de situatie waarbij zowel de veroorzaker als het slachtoffer met letselschade beiden uit Nederland komen. In dat geval kan het Nederlands recht van toepassing zijn. Ook als de andere partij niet in Nederland woonachtig is, maar deze wel in Nederland werkt, kan Nederlands recht van toepassing zijn. De uitzonderingen zijn in artikel 4 van de Rome II-Verordening opgenomen.

Bij een ski- of snowboardongeval met letselschade, is het belangrijk rechtsbijstand te zoeken van een letselschadespecialist. Mocht u vragen hebben over letselschade, bel dan voor vrijblijvend letseladvies 0800-4455000.

» Ga naar de link
Contactgegevens
Stichting Steunpunt Letselschade
Kerkenbos 1079nn
6546BE Nijmegen