27 nov, 22:56
2020
Nieuws

Project C afgewezen voor wietproef, streep door legale hennepkwekerij Etten-Leur

Het Bredase cannabisbedrijf Project C is buiten de boot gevallen voor de nationale wietproef. Vrijdag kreeg de firma met Peter Schouten aan het roer een afwijzing vanuit Den Haag. Schouten is teleurgesteld en verbaasd. "Misschien stappen we naar de rechter", zegt hij. Maar voorlopig is hij eerst het nieuws aan het verwerken.

Project C was een van de weinige kanshebbers in ons land die al drie jaar bezig was en zich openlijk presenteerde. Het bedrijf gaf ook als enige aandelen uit. Zo kon iedereen geld kon steken in het bedrijf en meedelen in de winst.

Schouten zegt dat ze de bui al zagen hangen. "We waren onze promotiecampagne al gestopt. Vanuit het ministerie kwam de boodschap dat alle aandeelhouders gescreend moesten gaan worden. Dat is natuurlijk onbegonnen werk."

Kas in Etten-Leur
Project C had een geschikte locatie gevonden in Etten-Leur. Aan het Lochtsepad zou een kassencomplex met kantoor worden omgebouwd tot legale wietkwekerij. "Alles is daar goed. We kregen veel hulp van de gemeente Etten Leur." Maar de gemeenteraad en buren waren minder enthousiast.

Wegens gebrek aan draagvlak is het plan uiteindelijk toch afgewezen. "Vanwege het negatieve advies van de gemeente Etten-Leur. En daarbovenop het negatieve advies van de politie. Bovendien kregen we de kritiek dat we de dialoog met de bewoners te weinig aangingen, maar we zijn juist heel transparant geweest."

Kort geding
Schouten denkt na over vervolgstappen. "Het is over en sluiten als we niet in actie komen. Misschien dat een kort geding nog wat kan zijn maar daar gaan we nog over nadenken".

Er is nog weinig bekend over de bedrijven die de wiet willen kweken. Er is één andere naam bekend van een bedrijf uit de buurt van Den Haag dat ook in Etten-Leur een kwekerij wil opzetten. Ook dat stuitte op hetzelfde verzet.

Kwekerij
Met het wegvallen van de kwekerijplannen in Etten-Leur wordt de kans kleiner dat er in Brabant ergens een legale wietkwekerij komt. Project C had eerder al afwijzingen gekregen in twintig andere Brabantse gemeenten, waaronder Drimmelen. Het is niet bekend of er wél een Brabantse gemeente is die de deur open gaat zetten voor een kwekerij.

Het staat wel vast dat coffeeshops in de gemeenten Breda en Tilburg legale wiet gaan verkopen. Maar dat zal dan mogelijk van kwekerijen buiten Brabant komen. In beide gemeenten zijn er ook aanvragen ingediend voor kwekerijen. In Breda waren dat er acht en in Tilburg één.

Er zijn landelijk 96 aanvragen afgewezen. 51 zijn er door de selectie gekomen. Details zijn niet bekend. Die 51 mogen door naar de volgende ronde. Dat is een loting aanstaande donderdag. Daaruit moeten tien wietbedrijven komen. Of die aan de slag kunnen hangt af van een uitgebreide screening die de komende maanden nog volgt. Als er criminelen tussen zitten worden ze alsnog afgewezen.

LEES OOK: Aandeelhouders gezocht die legale wietproef willen financieren, plek voor kas is gevonden


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »