13 sep, 07:00
2017
In de kijker
Maureen Bol, Tekstbureau Formule M

Hart in Actie zet je in beweging

MILL- Toon Hermsen (78) stond al bekend vanwege zijn landelijke successen met stichting Kies voor Leven, die hij in 2013 heeft overgedragen aan de Hartstichting. Omdat hij toch niet kon stil zitten, heeft hij niet lang daarna de stichting Hart in Actie opgericht.

Kies voor Leven heeft ervoor gezorgd, dat er overal in de Benelux Automatische Externe Defibrillatoren (AED) zijn geplaatst, zodat steeds meer mensen overleven bij een hartstilstand. Stichting Hart in Actie is een ideële goede doelenorganisatie voor mensen met een chronische beperking of aandoening én senioren. Doel is om hen te enthousiasmeren tot een gezondere leefstijl.

Waarom bent u met Hart in Actie begonnen? Daar gaat een verhaal aan vooraf, zo blijkt. “Ik ben met Stichting Kies voor Leven begonnen in 1991, toen mijn leven veranderde na een hartstilstand. Ik ben sinds die tijd dienstbaar geweest voor lotgenoten en toen ik in 2013 75 werd en ik al mijn vooraf gestelde doelen had bereikt, heb ik de stichting Kies voor Leven overgedragen aan de Hartstichting.” Helaas was de rust van korte duur. Twee maanden later richt Hermsen de stichting Hart in Actie op. “Ik kreeg weer nieuwe ideeën en ik kan niet stil zitten. Daarom heb ik deze stichting opgericht, omdat ik bedacht dat iedereen zou moeten kunnen bewegen. Voor chronisch beperkten is dat niet altijd vanzelfsprekend.”

Op wie richt Hart in Actie zich? “Op iedereen. En op chronisch beperkten of chronisch zieken in het bijzonder.”

Waar bent u goed in? “Netwerken. Organiseren. Ik ontwikkel en bouw websites voor al mijn stichtingen en ik maak veelvuldig gebruik van sociale media, zoals Twitter, LinkedIn en Facebook.”

Wat is het meest opmerkelijke nieuws over Hart in Actie? “Ik ben nu bezig met twee projecten. Eentje met de ANBO, de grootste landelijke werkende belangenorganisatie voor senioren, om hun 183.000 leden in beweging te krijgen. En een ander met het voortgezet onderwijs in de noordelijke Maasvallei. Ik overweeg namelijk een reanimatiedag of reanimatie estafette te organiseren voor de schoolgaande jeugd in het voortgezet onderwijs, want die is de burgerhulpverlener van de toekomst.”

Verder benadrukt Hermsen, dat al het geld naar zijn Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), de Stichting Hart in Actie gaat. “Anders raken we onze ANBI status kwijt. Alle onkosten die wij als bestuur maken, worden hoofdzakelijk uit eigen portemonnee betaald. Wij voeren al het werk compleet belangeloos uit.”

Toon Hermsen wordt bijgestaan door een bestuur van 3 personen en duizenden vrijwilligers in het hele land, die meehelpen zijn levenswerk tot stand te brengen.

Waarom staat Hart in Actie op de bezoekdorpensite? “Om te netwerken en voor het vergroten van de naamsbekendheid”, aldus het korte antwoord van Hermsen.