15 nov, 17:37
Nieuws

Geen protesten Kick Out Zwarte Piet in Etten Leur en Drunen

De geplande protesten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Etten-Leur en Drunen gaan niet door. De Sinterklaasintocht in Drunen wordt na overleg met het lokale Sinterklaascomité aangepast, meldt de gemeente Heusden waar Drunen onder valt. In Etten-Leur waren de pieten al jaren niet meer zwart. Dat misverstand is opgelost na een gesprek met de actievoerders.

De landelijke intocht van Sinterklaas staat dit jaar op 18 november gepland in Gorinchem. Een dag later organiseren verschillende gemeenten hun eigen intocht.

Donderdag stelde KOZP in Drunen en Etten-Leur te gaan protesteren, omdat zwarte piet hier nog gedoogd werd. "We zullen ons inzetten om ook op die plekken zwarte piet uit te bannen”, aldus de verklaring van de demonstranten. Veel eerdere protsten liepen uit de hand met rellen tussen voorstanders en tegenstanders.

Berichten over een aangekondigde demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht in Drunen riepen veel reacties op, stelt de gemeente Heusden nu.

"Het beeld was dat de openbare orde en de veiligheid voor de kinderen en andere aanwezigen in het geding was. We willen die veiligheid waarborgen en een onbezorgde, onbevangen Sinterklaasintocht mogelijk maken. Daarom hebben we als gemeente en politie met het Sinterklaascomité in Drunen afgesproken dat zij overgaan naar een intocht met pieten zoals je die in het landelijke Sinterklaasjournaal ziet. Kick Out Zwarte Piet heeft aangegeven dat een demonstratie daarmee van de baan is."

Ook in Etten-Leur wordt niet geproteesterd. KOZP-voorman Jerry Afriyie zegt tegen RTL Nieuws dat met de gemeente 'een overeenkomst is bereikt voor een inclusief sinterklaasfeest'. Volgens een gemeentewoordvoerder klopt dat echter niet. "We passen het Sinterklaasfeest niet aan. Piet is hier namelijk al jaren niet meer zwart. We werken met roetveegpieten. Ze hadden verkeerde informatie, dat hebben we hen laten weten."

De gemeente was ook verbaasd dat KOZP in Etten-Leur wilde demonstreren. "We zetten ons in voor een inclusief, veilig en respectvol Sinterklaasfeest."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT
Kick Out Zwarte Piet gaat weer protesteren tijdens Sinterklaasintochten


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »