08 jun, 10:28
2016
Vakredactie
Verzorging
Maasziekenhuis Pantein

Boxmeer Kinder Incontinentie Team (Bo-KIT) helpt kinderen met zindelijkheidsproblemen

Eén op de zes kinderen van zes jaar plast nog geregeld in bed. Sommige kinderen hebben last van ongewild urineverlies overdag. Andere kinderen hebben last van verstopping of vieze broeken. Zindelijkheidsproblemen bij kinderen zijn vaak hardnekkig en voor zowel het kind als de ouders erg vervelend. Om zindelijkheidsproblemen bij kinderen te verhelpen, beschikt Maasziekenhuis Pantein over een speciaal team: het Boxmeer Kinderincontinentie Team, oftewel Bo-KIT.

Meerdere oorzaken Het Bo-KIT bestaat uit kinderartsen, urotherapeuten, kinderbekkenfysiotherapeuten en kinderpsychologen. Daarnaast zijn er nauwe contacten met het jeugdteam van de GGZ in Boxmeer. Afhankelijk van de oorzaak van het zindelijkheidsprobleem proberen zij samen te komen tot een succesvolle aanpak. Zindelijkheidsproblemen bij kinderen hebben vaak meerdere oorzaken. De behandeling hiervan richt zich dus niet op één aspect. Binnen het Bo-KIT behandelt elke specialist het probleem vanuit een andere invalshoek.

Minder vaak naar het ziekenhuis Doordat de verschillende zorgverleners in teamverband werken, hoeven ouders en kind niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen voor onderzoek en behandeling. Ouders kunnen op het incontinentiespreekuur terecht na doorverwijzing door de huisarts.